Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μαύρο φραγκοστάφυλο [Ριβήσιον το μέλαν]

     ma΄vro fragkosta΄filo [rivi΄sion to me΄lan]    
black currant [Quincy berry; Ribes nigrum]

     bλακ κάραντ    

Ερμηνεία:

To μαύρο φραγκοστάφιλο [Ribes nigrum L.] της οικογενείας των ακανθωδών [Grossulariaceae] ή ρηξιπετρωδών [Saxifragaceae] είναι θάμνος φυλλοβόλος, ακανθώδης, που καλλιεργείται για τους καρπούς του.

Ο καρπός του μαύρου φραγκοπστάφιλου είναι ράγα μελανή, διαμέτρου μέχρι 2 περίπου cm. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή  στομαχικού ηδιπότου, που στα Γαλλικά λέγεται cassis.[Π.Γ. Γενναδίου. Φυτολογικό Λεξικόν. Αθήνα, 1914]

Τα φύλλα του μαύρου φραγκοστάφιλου(τον Ιούνιο) περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων σε σύγγκριση με τους καρπούς που έχουν ωριμάσει πλήρως [1].

Αυτές οι φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή έχουν εδώ και πολύ καιρό αναγνωριστεί, ως ουσίες με αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες [2, 3].

Επίσης επιδεικνύουν αντιοξειδωτικά [4, 5] και αντικαρκινικά αποτελέσματα [6, 7], ενώ μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο πρόκλησης στεφανιαίας νόσου [8, 9] και αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου [9].

 

 

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Jessica T, Claire K, Joe P, Jean OD, Jacques D. Antioxidant Capacity of Black Currant Varies with Organ, Season, and Cultivar. J Agric Food Chem. 2006;54:6271–6276. [PubMed]

2. Kühnau J. The flavonoids. A class of semi-essential food components: Their role in human nutrition. In: Bourne GH, editor. World Rev Nutr Diet. Vol. 24. Basel, Switzerland: S. Karger; 1976. pp. 117–120. [PubMed]

3. Harborne J. The Flavonoids: Advances in Research Since 1986. London, UK: Chapman & Hall; 1994.

4. Rice E, Miller N, Paganga G. Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Rad Biol Med. 1996;20:933–956. [PubMed]

5. Robards K, Prenzler P, Tucke G, Swatsitang P, Glover W. Phenolic compounds and their role in oxidative processes in fruits. Food Chem. 1999;66:401–436.

6. Stavric B. Quercetin in our diet: from potent mutagen to probable anticarcinogen. Clin Biochem. 1994;27:245–248. [PubMed]

7. Hertog M, Kromhout D, Aravanis C. Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the Seven Countries Study. Arch Intern Med. 1995;155:381–386. [PubMed]

8. Knekt P, Järvinen R, Reunanen A, Maatela J. Flavonoid intake and coronary mortality in Finland: a cohort study. Br Med J. 1996;312:478–481. [PMC free article] [PubMed]

9. Keli S, Hertog M, Feskens E, Kromhout D. Dietary flavonoids, antioxidant vitamins, and incidence of stroke: the Zutphen study. Arch Int Med. 1996;156:637–642. [PubMed]



Συνώνυμα:
European black currant , blackcurrant , black currant , quincy berries , Siyah Frenkuzumu , Gichtbeerblaetter , Kurokarin , Grosellero negro





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Εναλλακτική Ιατρική: