Ο καρπός του μαύρου φραγκοπστάφιλου είναι ράγα μελανή, διαμέτρου μέχρι 2 περίπου cm. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή στομαχικού ηδιπότου, που στα Γαλλικά λέγεται cassis.[Π.Γ. Γενναδίου. Φυτολογικό Λεξικόν. Αθήνα, 1914]
Τα φύλλα του μαύρου φραγκοστάφιλου(τον Ιούνιο) περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων σε σύγγκριση με τους καρπούς που έχουν ωριμάσει πλήρως [1].
Αυτές οι φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή έχουν εδώ και πολύ καιρό αναγνωριστεί, ως ουσίες με αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες [2, 3].
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
1. Jessica T, Claire K, Joe P, Jean OD, Jacques D. Antioxidant Capacity of Black Currant Varies with Organ, Season, and Cultivar. J Agric Food Chem. 2006;54:6271–6276. [PubMed]
2. Kühnau J. The flavonoids. A class of semi-essential food components: Their role in human nutrition. In: Bourne GH, editor. World Rev Nutr Diet. Vol. 24. Basel, Switzerland: S. Karger; 1976. pp. 117–120. [PubMed]
3. Harborne J. The Flavonoids: Advances in Research Since 1986. London, UK: Chapman & Hall; 1994.
4. Rice E, Miller N, Paganga G. Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Rad Biol Med. 1996;20:933–956. [PubMed]
5. Robards K, Prenzler P, Tucke G, Swatsitang P, Glover W. Phenolic compounds and their role in oxidative processes in fruits. Food Chem. 1999;66:401–436.
6. Stavric B. Quercetin in our diet: from potent mutagen to probable anticarcinogen. Clin Biochem. 1994;27:245–248. [PubMed]
7. Hertog M, Kromhout D, Aravanis C. Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the Seven Countries Study. Arch Intern Med. 1995;155:381–386. [PubMed]
8. Knekt P, Järvinen R, Reunanen A, Maatela J. Flavonoid intake and coronary mortality in Finland: a cohort study. Br Med J. 1996;312:478–481. [PMC free article] [PubMed]
9. Keli S, Hertog M, Feskens E, Kromhout D. Dietary flavonoids, antioxidant vitamins, and incidence of stroke: the Zutphen study. Arch Int Med. 1996;156:637–642. [PubMed]